Den 10 oktober har det gått tio år sedan Half-Life 2: Episode Two släpptes och de flesta har slutat hoppats om att Valve ska avsluta berättelsen om Gordon Freeman. Efter att inte mindre än fyra manusförfattare lämnat studion under mindre än ett år, däribland Marc Laidlaw som jobbat där sedan 1998.

Vi spekulerade redan då att chanserna för att vi skulle få en fortsättning på Half-Life därmed nått bottennivån. Eftersom Valve är ett företag som sällan pratar om sina projekt trodde vi inte heller att vi skulle få en förklaring men Laidlaw tog äntligen bladet från munnen och publicerade ett öppet brev på sin sajt.

Visst, han har ändrat alla namnen till snarlika varianter, såsom Gertie Fremont och Alex Vaunt, men det är uppenbart att inlägget handlar om vad som skulle hända i Episode 3 och hur Half-Life därmed skulle avslutas. Vi har satt följande redogörelse under spoilertag om du mot förmodan skulle vilja spara dig för framtiden.

Händelserna utspelar sig direkt efter att Eli mördats och precis som det spekulerats i måste Gordon och Alyx bege sig till Antarktis och förstöra det forskningskepp som ska finnas där. Något går fel, deras helikopter kraschar och när de väl kommer fram är situationen mer komplicerad än väntat.

Kopplingarna till Aperture Science förklaras samt att Alyx också haft påhälsning av G-Man. Slutet involverar tidsresor, flera dimensioner och faktiskt en stor snigelvarelse.

Vi kommer såklart aldrig kunna bekräfta att allt detta stämmer men när det kommer från en av drivkrafterna i Half-Lifes story är det svårt att inte svälja brevet med hull och hår. Laidlaws sajt är av förklarliga skäl väldigt överbelastad men det finns en cachad version samt en på Github där även namnen korrigerats.