#Nintendo Switch är den nyaste konsolen på marknaden, och som vanligt är nyast inte billigast. 300 dollar är riktpriset i USA (före sales tax), vilket översatt av moms, skatter och ofördelaktig dollarkurs ger en svensk prislapp som börjar på 3 600 kronor.

Men tillbehörspriserna har fått vissa att höja ögonbrynen, t.ex. att Pro-kontrollen kostar ett par hundra kronor mer än gamepads till Xbox One och PS4. Där kan priset inte bara skyllas på dollarkursen. Så det kommer kosta dig om du vill ha en extra docka eller om du tänkt köra #Super Bomberman R mot fler än en bekant åt gången.

Joycon-kontrollerna i hållaren, med vilken du inte kan ladda dem.

FZ har kollat in vilka tillbehör som finns och räknat ut hur mycket nöjet att ha en hyfsat komplett Switch-setup kostar dig. Alla priser är de lägsta hos Prisjakt när artikeln författas.

Nintendo Switch (3 599 kr)
Innehåller Switch-konsolen, två joycon-kontroller (med grepp för att köra dem som vanlig gamepad), docka, laddare. Kort sagt: allt du behöver för att komma igång, förutom spel.

Pro Controller (789 kr)
En betydligt bättre gamepad än två joycons ihopklämda i det medföljande greppet.

Joycon (795 kr)
Många kommer vilja ha en extra uppsättning av den delbara standardkontrollen för att kunna spela med fler än en bekant samtidigt.

Joycon Charging Grip (349 kr)
Du kan inte ladda joycon-kontrollerna med det medföljande greppet.

Docka (999 kr)
Låter dig flytta konsolen mellan olika teveapparater utan att krångla med sladdar. Innehåller generöst nog AC-adapter, så du slipper köpa en sån löst för 349 kronor.

Micro-SD-kort (64 GB) (179 kr)
Switchens 32 GB inbyggda lagring lär förr eller senare ta slut, och då skaffar du ett minneskort att spara dina spel på.

Totalt: 6 710 kronor

Eftersom Switch är en annan typ av konsol än Xbox One och PS4 går det inte rakt av att jämföra med priserna för dem; där finns t.ex. ingen docka och de har mer lagringsutrymme inbyggt (även om de spelen ofta tar mer plats än Switch-spel). Men klart är att en komplett spelupplevelse med Xbox One eller PS4 är billigare – du kan exempelvis köpa både konsol, en gamepad och en billig (men inte nödvändigtvis bra) 1080p-teve till samma pris som det kompletta Switch-paketet.

Nästan en tusenlapp för en Switch-docka känns i överkant.

Samtidigt kan en hel del pengar skalas av från Switch-paketet – en extra docka och laddenhet för joycon-kontrollerna lär inte behövas av alla. Så en Switch behöver inte kosta multum om du nöjer dig med den i sitt grundutförande, och till skillnad från Xbox och Playstation kan du redan då spela vissa spel samtidigt med en kompis tack vare den delningsbara joycon-kontrollen. Men faktum kvarstår: Switch-tillbehören är kostsamma.

  • Xbox One S (1 990 kr)

  • Playstation 4 (2 389 kr)

  • Playstation 4 Pro (3 990 kr)

  • Xbox One Wireless Controller (495 kr)

  • Dualshock 4 (479 kr)