Nintendos lilla hybridkonsol Switch har onekligen fått ett positivt mottagande och är företagets snabbast säljande konsol någonsin. En del av nymodigheten i Switch är de två små trådlösa kontrollerna Joy-Cons som kan anslutas till konsolens sidor, eller användas trådlöst med konsolen i både bärbart och dockat läge. Switch hann dock inte vara ute på marknaden särskilt länge innan folk började rapportera om anslutningsproblem, framför allt med den vänstra kontrollen.

Artikelförfattare i testläge.

Våra egna spekulationer har handlat om att problemet kan ligga i att kontrollernas antenner för Bluetooth som skickar och tar emot radiosignaler kan vara underdimensionerade vilket leder till instabila anslutningar. Denna problematik finns i Bluetooth-anslutna hörlurar av in-ear-typ, där det lilla formatet ibland innebär att antennerna inte räcker till för att upprätthålla stark och stabil kommunikation. Nyligen skrev vi om en hugad Switch-ägare som lödde fast en förlängning av kontrollens Bluetooth-mottagare vilket löste problemet, något som antyder att det kan vara just radiomottagaren i den västra Joy-Con-kontrollen som är problemet.

Vi har genomfört ett antal tester på kontoret och i hemmet för att försöka få rätsida på exakt hur utbrett problemet är. Jag har haft stora problem med den vänstra kontrollen på min privata Switch-konsol, medan kontrollerna på kontorets Switch inte lider av dessa problem. Vi testade att placera kontorets Switch-konsol cirka tre meter från där vi stod med kontrollen, utan några problem med latens i kommunikationen. Vi testade sedan att placera ett antal mobila enheter med Bluetooth aktiverat under Joy-Con-kontrollerna, vilket gav upphov till märkbar latens i kommunikationen men inte i närheten av de problem jag upplevt med min privata enhet.

Kontrollproblemet förekommer i vissa miljöer, i andra inte alls.

Nästa test blev att ta med kontorets Joy-Con-kontroller hem till lägenheten för att kunna utreda om problemen är olika allvarliga mellan olika kontroller, då brister i teknikprodukter ofta varierar mellan olika tillverkningsrundor (batchar). Resultatet blev att kontorets kontroll fungerade betydligt bättre än mina privata kontroller, vilket är en indikation på att olika batchar har olika stora problem med den trådlösa kommunikationen. För att ytterligare bekräfta detta tog jag med min privata kontroll till kontoret och testade båda kontrollerna tillsammans med en tredje uppsättning kontroller från en kollega. Även här visade sig min personliga kontroll vara mer problematisk än övriga.

Vi testade samtliga tre kontroller genom att använda Switch-systemets kalibreringsmeny. Där mätte vi signalstyrkan när kontrollerna befann sig cirka tre meter från konsolen med och utan hinder som kan blockera signalvägarna. En kontroll uppvisade svag mottagning medan en andra kontroll uppvisade starkare anslutning, och en tredje kontroll uppvisade inga större problem med anslutningen. Vi har även noterat en viss känslighet när konsolen är placerad i närheten av områden med många aktiva radiosändare.

Anslutningsproblemen varierar dessutom mellan olika kontroll-enheter.

En redaktör har upplevt anslutningsproblem med Pro Controller när konsolen befunnit sig nära en wifi-router, detta trots att Pro Controller använder Bluetooth som arbetar i andra frekvensband än wifi. Bluetooth-frekvensen som Nintendos Joy-Cons använder arbetar i ett olicensierat, men reglerat, spektrum i 2,4 GHz-bandet. Dessa frekvenser ligger dock så pass nära frekvensbanden som wifi använder i 2,4 GHz-bandet att detta kan vara en källa för störningar. Där wifi över 2,4 GHz-bandet som regel jobbar mellan 2412-2472 MHz uppges Joy-Con-kontrollerna arbeta i 2402-2480 MHz, vilket ger utrymme för potentiella störningar. Om du dessutom har flera andra Bluetooth-enheter i hemmet kan problemet förvärras ytterligare.

Det verkar alltså som att Nintendos design av Joy-Con-kontrollerna innebär problem med anslutningar till basenheten, och hur allvarliga dessa problem är kan variera mellan kontrollerna. Nintendo själva undersöker rapporterna om problemen för tillfället, och innan det har erkänts som ett hårdvarufel kan du inte få kontrollerna utbytta på garanti. Det återstår att se om Nintendo bedömer problemet att vara så pass stort att de släpper en reviderad version av kontrollerna, och om ägare av första generationens kontroller i så fall kan få dessa utbytta kostnadsfritt.