Oavsett vad man tycker om #No Man's Sky så har spelet från #Hello Games blivit startskottet för nya debatter om hype i spelbranschen. Sajten Steam Spy drar sitt strå till diskussionen och publicerar en lista över årets hittills mest hypade spel på Steam. Spoiler: No Man's Sky hamnar högt på listan.

För att mäta hype jämför Steam Spy antalet spelare vid lanseringen med antalet två veckor senare. Har spelet i fråga tappat många lirare så är det en indikation på att spelet blivit överhypat. Det är förstås ingen exakt vetenskap, men kan ändå ge en hyfsad fingervisning när det gäller spel som enligt marknadsföringen ska ha en lång livslängd.

Att till exempel #Firewatch, silvermedaljören på listan, enligt detta system får mycket överhype kan dock vara missvisande: spelet är ganska kort och saknar omspelningsvärde. Det är med andra ord inte särskilt konstigt att folk slutade spela efter två veckor.

En desto mer smickrande lista är den över årets största överraskningar. För att räkna ut dem så jämförs återigen antalet spelare vid lanseringen med de två veckor senare, och de spel som ser en ökning av spelarbasen får en hög "surprise factor". Bland titlarna på den här listan hittar vi bland annat #Stardew Valley, #Wildstar, #Rimworld och #Salt and Sanctuary.