Tidigare i veckan skapade grundarna av Spotity, Daniel Ek och Martin Lorentzon, stora rubriker med sitt öppna brev riktat till Sveriges makthavare. De mer eller mindre krävde mer fokus på programmering i grundskolan, fler billigare hyresrätter och enklare lösningar för att göra medarbetare till delägare. De menade att vi måste agera nu för att inte bli omsprungna.

Svenska spelutvecklare står såklart inför samma problem, de är lika beroende av högkvalitiv arbetskraft som Spotify och såväl Mojang och King nämns i brevet. FZ ville dock veta mer om hur spelbranschen resonerade och bad därför några personer i ledande positioner att författa en replik.

Fredrik Wester, VD på #Paradox Interactive, skrev följande rader:

– Vi resonerar på samma sätt och har liknande utmaningar som Spotify. Vi har svårt att rekrytera den kompetens vi behöver på grund av bostadssituationen, vi har också uppmärksammat behovet av att lyfta utbildningen. Till exempel har vi under flera år samarbetat med skolor som använder sig av spel som Europa Universalis i sin undervisning. Gällande personaloptioner så har vi, i brist på effektiva personaloptioner, valt att hitta alternativa vägar för att ge anställda möjlighet att vara delaktiga i bolagets ägarskap.

Patrick Liu, tidigare producent på #Dice och som numera leder #Rovios Stockholms-studio är i stort sett enig:

– På det stora hela håller jag med om alla punkter, spelbranschen agerar givetvis också på ett internationellt plan, och det är en nödvändighet för oss att hitta talang från utlandet för att uppfylla våra behov. Vi har helt enkelt inte all kompetens vi behöver inom Sverige just nu. Vad gäller hyresrätter och utbildning är det egentligen ingenting nytt, det är frågor vi har tagit upp under flera års tid. Att kunna erbjuda anställda optioner är nog mindre vanligt här som konkurrensmedel, men visst förekommer det. Det är betydligt vanligare i till exempel USA gissar jag.

Tommy Palm, veteran i branschen och som nyligen hoppade av just #King för att starta en egen VR-studio, skräder inte orden i sin replik:

– Jag tycker det var väldigt bra skrivet. Det är sant att vi behöver enklare och mer begripligare system som göra att personal vågar ta risker och satsa tidigt på en startup kan få del av uppsidan. Det är samtidigt en komplex fråga som relaterar till vårt skattesystem som baseras på relativt hög inkomstskatt. Jag har viss förståelse för att det inte går att ändra snabbt. Politiska system är byggda för en viss tröghet som skall hjälpa mot populism. Jag pratade faktisk med Stefan Löfven om saken strax innan valet och sa att politiken skulle behöva anamma något av mjukvara-utvecklingens agila metoder i tider då samhällets utveckling går snabbare och snabbare. Han skrockade då djupt och svarade att Magdalena Andersson skulle nog åtminstone skulle gilla det. Men att det är komplicerat innebär inte att man kan låta det vara. Jag håller med Ek & co att det är oerhört viktigt att se till att rätta förutsättningarna finns för att uppmuntra entreprenörskap. Det behövs många Spotify och Klarna för att betala för Säpos privatplan och Arbetsförmedlingens nya miljarder.

Det ska bli intressant att se hur lång tid det tar innan programmering är en lika naturlig del i grundskolan som natur- och samhällskunskap. För två år sedan blev Storbritannien först ut i världen med att sätta det på schemat, och då redan från fem års ålder. Man har även skickat enkla kretskortdatorer till hundratusentals elever för att uppmuntra kodandet. Utbudet på lekfulla appar som lär ut programmering har också exploderat och serietidningen Kalle Anka kör just nu en kodarskola i fyra delar.

Blir detta en valfråga om två år?