Att spelvåldsfientliga Tyskland skulle ogilla #Fallout 3 överraskade ingen när spelet förbjöds där för ett antal år sedan. Mer överraskande är att landet nu tänkt om – landet lyfter nu förbudet mot Fallout 3, sju år efter att det infördes.

Det är efter att #Bethesda överklagat förbudet som den tyska myndigheten BPjM (ett departement som bedömer om medieinnehåll är skadligt för barn) valt att upphäva det. Att Bethesda lagt energi på att slippa förbudet mot Fallout 3 i Tyskland kan mycket väl bero på att man planerar en nyutgåva, gissningsvis något i stil med #Fallout 3 HD till PS4 och Xbox One. Men än finns inga officiella besked om det.

Så här motiverar BPjM sitt beslut:

I fallet Fallout 3 beviljades begäran att få beslutet upphävt trots att det bara gått sju år sedan spelet förbjöds. Stora rådet beslutade på sitt möte den 4 februari att Fallout 3 ska tas bort från listan eftersom dess innehåll inte längre klassificeras som skadligt för minderåriga utifrån dagens synsätt.

Det är anmärkningsvärt att den notoriskt hårda tyska censuren mot våldsamma spel ändrat sig på så kort tid som sju år. Att förbud upphävs av BPrjM är också mycket ovanligt, skriver tyska IGN (översatt av MCV UK). Bethesda ger inga kommentarer nu, men säger till IGN att man avser svara om ett par veckor.