– Man känner sig ibland lite som en häst.

Jag tror inte någon har sammanfattat det bättre än Almir Listo, global brand director på #Starbreeze, gjorde när han beskrev känslan av att använda konkurrenternas virtual reality-headsets. Att se en spelvärld genom en 110-gradig synvinkel känns inte sällan som att vara en häst med skygglappar, även om såväl Oculus Rift som Project Morpheus och de andra kommit långt sedan sina första prototyper.

Men konkurrensen bland VR-headsets är stenhård, och för en medelstor svensk utvecklare att konkurrera med jättar som #Sony, #Valve och #Facebook krävs något alldeles unikt, något som står ut i mängden. Och det har Project Star VR. För att råda bot på påträngande hästighetskänslor har Starbreeze utrustat sitt eget headset med hela 5120x1440 i upplösning, och ett synfält på hela 210 grader. Ett imponerande övertag om man jämför med Oculus Rifts 110 grader och Project Morpheus 100.

Les morts-vivants

Men för att vara en nykomling har det varit under utveckling ett bra tag. Redan 2012 började #Infiniteye arbetet på sin första prototyp i Toulouse, Frankrike. I tre år arbetade de sedan på att förbättra och förfina det som skulle komma att kallas Star VR innan de tidigare i år köptes upp av Starbreeze. Ett udda drag av ett företag som i jämförelse med jättarna på VR-marknaden ser minst sagt blygsamt ut, men efter att de turnerat med headsetet under sommarmånaderna verkar deras satsning nu inte riktigt lika övermodig.

Demot kördes i 60 stabila fps och med imponerande hög upplösning.

Jag själv fick för inte länge sedan möjlighet att prova det första och hittills enda demo som finns tillgängligt till Star VR; en fristående upplevelse baserad på Starbreezes och #Overkills kommande Walking Dead-spel, utvecklat särskilt för hårdvaran i fråga. Vad jag såg vittnade om ett headset med enastående potential, men som fortfarande har lång väg att gå.