Många tror att virtual reality-hjälmar är framtidens spelande, och flera tunga aktörer har gett sig i kast med vr-produkter. Och nu ger sig #Samsung in i leken: under elektronikmässan IFA i Berlin presenterade man i dag Gear VR, en vr-hjälm som används ihop med den också just presenterade smartphonen Galaxy Note 4.

Vr-headsetet har en öppning framtill där en Note 4 fästs och därmed fungerar som skärm. Mjukvarumässigt drivs Gear VR av tekniken från #Oculus, företaget som sparkade liv i vr-fenomenet förra året.

Tanken är att Gear VR ska lanseras redan i år, och Engadget som provkört den under IFA-mässan skriver att den mobila vr-hjälmen presterar förvånansvärt bra med tanke på att den är prestandaklenare än Oculus Rift. Knappt märkbar fördröjning vid huvudrörelser, bra skärpa och lättbegripligt gränssnitt ger "a great virtual reality experience", även om grafiken inte når upp i samma klass som Oculus eller Sonys vr-lösning Morpheus. Note 4 har en skärm på 5,7 tum med upplösningen 2560 x 1440 pixlar. Något som saknas är huvudrörelser i djupled (som nya Oculus har), alltså att exempelvis instrumentpanelen på en bil zoomar in när du för huvudet närmare den.

Samsung har ännu inte satt något pris på Gear VR, men den ska alltså lanseras i år. Galaxy Note 4 lanseras i Sverige i oktober, skriver Swedroid, och priset uppges landa kring 7500 kronor.