Titel: Surgeon Simulator
Plattform: Ios
Pris: 45 kr

#Surgeon Simulator 2013 som släpptes till pc förra året tar nog priset för den mest bisarra och brutala simulatorn någonsin. Åtminstone har jag inte sett något som når spelets nivå av grymhet. Som slapphänt kirurg ska man utföra diverse transplantationer på sin stackars patient tillika försökskanin Bob. Galna operationer blandas med musik som hör hemma i en 80-talsserie, och skrattet och äckelhetskänslan är aldrig långt borta. Det är enligt mig ett av de bästa indiespelen som släpptes förra året. Nu får vi alltså uppleva det på mobila plattformer.

Återigen slår jag sönder revben med hammare och sliter ut organ. Utvecklarna har till och med lagt till en tandtransplantation, men trist nog är mobilversionen en stor besvikelse. Halva grejen med pc-spelet var att få se och styra över kirurgens slapphänta händer. Nu ser man dem inte alls, och instrumenten svävar snarare i luften. Viktiga redskap langas mer än gärna iväg och hamnar utom räckhåll, vilket gör att man får starta om uppdragen ett par gånger. Eller alternativt improvisera med något annat vilket definitivt leder till Bobs död. Det är inte meningen att ingreppen ska ske smidigt. Tyvärr är det inte kirurgens slappa händer som dödar Bob, snarare kontrollen som inte alls fungerar på en rörelsekänslig skärm.

Betyg:
[score=2;l]

Köp till Ios


Titel: Threes!
Plattform: Ios, Android
Pris: 15 kr (Ios), 13 kr (Android)

Matte hindrade mig från att få högsta betygssnittet i gymnasiet. Jag är fortfarande riktigt bitter och får än idag huvudvärk av ekvation och derivata. Trots det finner jag till en början mattematikspelet #Threes! både lugnande och roande då det är mer som ett pusselspel. I ett rutnät med 4x4 rutor är vissa av dem tomma medan några innehåller nummer. Genom att svepa upp och ned på skärmen flyttas siffrorna åt hållet man drar mot. Kruxet är dock att de enda som kan byta plats är de som kan plussas eller vars angränsande rutor står tomma. Det finns dock ett undandag. Ettor och tvåor kan läggas ihop. Därav spelets titel.

Det låter inte särskilt komplicerat, men vid varje svep läggs det till ett nummer i rutnätet. Det gäller att få så höga siffror som möjligt innan det fylls på så pass att man inte längre kan flytta runt dem. När en ruta kommer upp i 24 får den plötsligt ögon och personlighet. Tänker jag en sekund för länge börjar de säga ”kom igen” och ”det här är tråkigt”. Vilket förstör avkopplingen för min del. Och även om det är enkelt och för det mesta roligt tycker även jag, med mattesvårigheter, att Threes! är en smula för simpelt.

Betyg:
[score=3;l]

Köp till Ios
Köp till Android


Titel: First Strike
Plattform: Ios, Android
Pris: 28 kr (Ios), 25 kr (Android)

Guds vrede, zombies och solens slocknande. Det finns många intressanta förslag på hur människosläktet kommer dö ut. Ytterligare ett är att vi tillslut kommer förgöra oss själva. Kärnvapen har testats för att sätta skräck i andra nationer, och bara tanken på att de existerar har orsakat krig och blodbad. Strategispelet #First Strike utspelar sig under ett kärnvapenskrig mellan USA, Västeuropa och Nordkorea. USA är lättast att hantera, medan Västeuropa är medelsvår och Nordkorea är svårast. Det gäller att få fienden att ge upp, och jag rustar således upp mitt land med atombomber och försvar inför inkommande attacker. Jag väljer även att invadera närliggande länder och därmed expandera mitt eget. För ju fler baser jag har desto större chans har jag att överleva. Det blir en relativt lugn start där jag får tid att förbereda mig och forska fram allt från nya vapen som når längre och metoder som gör att byggandet av dem går snabbare.

Sedan brakar helvetet loss. Missiler avfyras till höger och vänster. Länder förintas och man hinner knappt med att bygga eller expandera innan halva planeten står i brand. Dessvärre är det lite för rörigt för min del då man tillslut behöver hålla ett rejält högt tempo i fullkomlig kaos. Men det är ändå ett spel som får mig att rysa över tanken om att vår förintelse bara är en knapptryckning bort.

Betyg:
[score=3;l]

Köp till Ios
Köp till Android

Spana även in

Titel: Amateur Surgeon 2
Plattform: Ios
Pris: 7 kr

En slapphänt läkare med hammare och sylvassa skalpeller är en ren mardröm. Men i Adult Swims #Amateur Surgeon 2 råkar patienterna ut för en mycket, mycket värre person. Nämligen den pensionerade amatörkirurgen med tändare, bilbatterier och pizzaskärare. Istället för att opereras på ett kliniskt rent sjukhus tas de här hand om i diverse udda miljöer, som på golvet i ett stall och i ett lortigt badkar i ett ännu lortigare badrum. Här är patienterna vakna, stirrar rakt in i din själ och skriker när du opererar dem.

I Surgeon Simulator liknar Bobs kropp en riktig människas, och fyra uppdrag känns lite väl snålt. I Amateur Surgeon 2 vet man aldrig vad som ligger under deras skinn, och man har istället massvis med operationer att ta sig an. Något jag uppskattar är att man här får en bakgrundshistoria samt får bekanta sig med patienterna innan ingreppen. Även estetiken är tilltalande och det är ett bra alternativ om man gillar bisarra situationer. Det finns för övrigt en uppföljare, men anledningen till att jag hellre rekommenderar tvåan är för att den enkelt är bättre. Du kan även spela Amateur Surgeon 2 gratis på datorn här.

Köp till Ios

Titel: Calculords
Plattform: Ios
Pris: Gratis

Bakom #Calculords står Sean Reiley, före detta spelkritiker och mer känd som Seanbaby. Spelet är en härlig mix mellan mattematik, turordningsbaserad strategi och kortspel – inramat i trevlig pixelgrafik. Krigsfältet består av tre rader där ens egna bas finns i ena hörnet och fiendens i andra. Med siffror kallar man till sig trupper och stridsvagnar för att lättare kunna ta sig förbi motståndet och fram till fiendebasen. Men det mesta kostar fler poäng än de man redan har. Genom att använda dessa i ekvationer kan man exempelvis köpa den där nödvändiga stridsvagnen. Når fienden din bas eller tvärtom försvinner poäng från den drabbade, och den som förlorar alla först förlorar även genomgången. Till skillnad från Threes! är Calculords ganska komplext. Men det är också väldigt givande när man väl får grepp om det hela.

Köp till Ios

Titel: Plague Inc.
Plattform: Ios, Android
Pris: 9 kr (Ios), Gratis (Android)

Pandemiska sjukdomar är ytterligare ett förslag på hur vi alla kommer att dö. Digerdöden är den största katastrofen som har drabbat oss, och även om det är svårt att uppskatta hur många som dog har man beräknat att dödsantalet översteg 100 miljoner. I strategispelet #Plague Inc. sprider sig dödliga virus över hela världen. Det intressanta med spelet är att det är du som sprider dem. Man väljer ut länder och vilka typer av virus och bakterier de ska drabbas av. Samtidigt som man spelar kan man även spana in nyheterna där det berättas om hur världen svarar på sjukdomarna. Genom att kombinera olika typer av bakterier och virus kan man påverka sjukdomarnas svårighetsgrad och vilka djur de sprids genom. De som har svårt för att köra som något annat än god bör undvika Plague Inc. Men i övrigt är själva idén om att vara döden fräsch än idag.

Uppföljaren #Plague Inc: Evolved släpptes nu i februari till PC, Mac och Linux. Dessvärre är spelet fortfarande under utveckling, och jag kommer vänta tills utvecklarna är helt klara.

Köp till Ios
Köp till Android

Håll utkik efter

Titel: Family Guy (okänd titel)
Plattform: Ios, Android

Någon gång i vår kommer Fox och TinyCos Family Guy-spel ut. Trots det har inget titelnamn eller pris avslöjats. Men jag vet så mycket som att det kommer likna stadssimulatorn #The Simpsons: Tapped Out som kom ut för två år sedan. Med tanke på att bilderna är tagna direkt från spelet kommer det visuellt vara väldigt troget tv-serien. Dessutom kommer flera skådespelare som gjort rösterna till karaktärerna att medverka. Bland dem finner vi bland annat Seth MacFarlane, Mila Kunis, Seth Green samt Alex Borstein. Även om jag personligen har växt ifrån serien lär detta bjuda på en hel del nostalgi. Och det ska bli spännande att åka tillbaka till staden Quahog och familjen Griffins hemadress 31 Spooner Street.