Det kommer bli ganska dyrt för de som planerar att starta ett internetcafé. Nu måste man nämligen få tillstånd från Lotteriinspektionen för att bedriva verksamhet med "förströelsespel". Vad som menas med "förströelsespel" är följande: flipperspel, skjutare, målspel, TV-spel, Spel i LAN-miljö eller via internet. Detta betyder att om du tycker det hade varit lite roligt att ha ett gammalt NES besökarna på ditt café kan spela på, så måste du betala 3000 kronor för ett tillstånd. Organisationer som erbjuder 26 eller fler datorer, kommer få betala 35 000 kronor.

Regeringsrätten skrev följande när de fastslog domen.
– Verksamhet med programmerade datorer för spel, som till exempel är ihopkopplade i så kallad LAN-miljö eller mot internet är att anse som tillståndspliktig verksamhet.

TV- och dataspel är nu att liknas vid till exempel Jack Vegas-maskiner. Första företaget som får tillstånd för LAN-spel är Inferno Online i Stockholm.

Vi är inte helt hundra på hur det fungerar för exempelvis Dreamhack, där folk tar med sig egna datorer till evenemanget. Vi har kontaktat Lotteriinspektion för ett klargörande och även Dreamhack för en kommentar.