Den 21 mars 1945 gick min mormor tillsammans med en vän över Köpenhamns kyrkogård. Plötsligt hörde de ett dånande ljud och ovanför dem flög tre bombplan, målet för flygräden var Shell-huset där Gestapo hade sitt högkvarteret. Operationen lyckades och när dammet lagt sig låg byggnaden i ruiner. En seger för motståndsrörelsen och ett hårt bakslag för nazisterna. Men ett av planen i första vågen kraschade nära en skola, vilket gjorde att efterföljande våg tolkade detta som målet för räden och bombade den istället. Över hundra döda skolbarn och vuxna hittades i den sönderbombade skolan.

Krig är sällan så vackert som i spel

Min mormor har egentligen bara pratat om kriget två gånger, en när jag gjorde ett skolarbete och den andre när hon efter ett hjärtstopp låg på sjukhus fullproppad med morfin. Jag kan inte hjälpa det, men det känns lite olustigt att i #Company of Heroes 2-betan föredra att spela som de tyska trupperna.

#Relic Entertainment har alltid haft en speciell plats i min bokylla, spel som #Homeworld, #The Outfit och #Company of Heroes-serien är några av mina absoluta favoriter. Därför är det lite som att komma hem när jag startar multiplayer-betan av Company of Heroes 2. En serie jag spenderat otaliga timmar i och som aldrig gjort mig besviken.

Med de många timmarna av Company of Heroes och expansioner i ryggen känner jag mig mogen att ta mig an datorn på den normala svårighetsgraden. Det tar dock inte många minuter innan halva den sovjetiska armén gjort sig hemmastad i mitt läger. Rent instinktivt börjar jag skylla ifrån mig och anklagar Relic för att ha tagit alldeles för mycket inspiration från Starcrafts snabba spelstil.

Så kan det gå för noobs

Problemet med en multiplayer-beta är att du inte får kampanjens mjuka inlärningskurva. Istället skickas du rakt in i helvetet med ihjälfrusna trupper och resten av armén i lågor efter att ha blivit ett mål för ryssens Katyusha, som i folkmun fått namnet Stalinorgel. Det gällde att slicka sina sår, försöka pränta in i skallen att det handlar om att placera ut sina trupper smart och inte packa ihop dem.

Visdomsord från Heinz

– Boot'em, don't spatter'em! Är ett av tyska generalen Heinz Guderians mest kända citat, något som på svenska kan förklaras som att du aldrig ska göra något halvdant. Vilket stämmer in väl på det här spelet. Efter att ha blivit hårt ditsatt av ryssarnas motangrepp, och fått mitt läger beskjutit av ryskt pansar, kände jag att hoppet var ute. Samtidig var jag irriterad över att aldrig lyckats vinna, istället för att lägga mig platt beställde jag in Panzergrenadiers, som är tyskarnas elittrupper. Jag utrustade dem med panzerschrecks och flankade fiendens stridsvagnar som var upptagna med annat. Ryssen fick snabbt lära sig att man aldrig ska göra något halvdant och fick se sin pansararmé krossad. Jag vände snabbt matchen och det hela slutade med att röda armén krossades under mina larvfötter.

Det är svårt att dansa till Stalinorgel

Det märks att Relic Entertainment lagt ner mycket tid på flerspelarläget. Efter varje avslutad match, vare sig det är online eller mot datorn, får man erfarenhetspoäng som används till att låsa upp förmågor och nya generaler. Dessa kan kombineras för att skapa en strategi som passar just dig. Kanske vill du lägga fokus på infanterister istället för att kunna skicka en Tiger-tank på fienden. Dessutom är det alltid trevligt att få bekräftelse i form av utmärkelser. Här har de tagit det bästa från populära militär-shooters, som exempelvis Call of Duty. AI:n är dessutom i en klass för sig, och även på de lättare svårighetsgraderna kan den vara svår att förutse.

Company of Heroes 2 gör sig dock bäst tillsammans med en vän. Det är något speciellt med att planera taktik och ha någon att hålla handen när stalinorglarnas hemska, metalliska visslande ekar i hörlurarna. För att vara en beta är det förhållandevis problemfritt, kanske var det bra att släppet flyttades fram från mars till juni. Det enda problemet jag stött på hittills är hur mitt lag under en fyra mot fyra-match fick sparka ut en medspelare för att denne laggade. Något som varit symptomatiskt för alla matcher online, men om det beror på spelet eller spelaren, det är svårt att säga. Betan lovar mycket inför det skarpa släppet och den som spelat föregående delar kommer känna igen sig – på östfronten inte mycket nytt, bara bättre.