Till skillnad från exempelvis #Activision Blizzard och deras #Modern Warfare-serie så blir #Battlefield 3 kliniskt fritt från superskurkar och kontroversiella politiska eller religiösa konflikter – åtminstone om spelets exekutive producent Patrick Bach får välja. Fastän titeln involverar amerikanska trupper i ett Frankrike invaderat av Ryssland.

– Först och främst: det är fiktion. Vi försöker inte basera det på någon politisk eller religiös konflikt – kontrovers är förmodligen en bra reklamgrej, men vi gör spel. Vårt mål är inte att uppröra. Jag vill inte att folk ska må dåligt av att spela vårt spel. Vårt mål är att skapa en rolig och underhållande upplevelse. Så vi försöker hålla oss borta från saker som är verkliga – autentiskt och verkligt behöver inte vara samma sak, säger exekutive producenten Patrick Bach.

Producenten förklarar också den svenska mentaliteten som genomsyrar utvecklingen av spelet.

– Vi [svenskar] har en tendens att inte välja sida. Jag tror det reflekteras i våra spel. När vi säger ryssar mot amerikaner är det som röd mot blått. Vi försöker att inte avbilda anledningarna till kriget. Jag vill inte skapa en krigssimulering eller ett spel som väljer sida. Jag tycker det vore smaklöst.

Inga superskurkar à la Modern Warfare är heller att vänta.

– Nej nej, inga superskurkar. Men du vill fortfarande att fienden är tydlig; du vill fortfarande att din spelarkaraktär har en tydlig motivation – det är något vi jobbar på för att hitta den rätta balansen, säger Patrick Bach.